fundaci�
07-07-2013
img noticia

Elevada reivindicació nacional al lliurament del 8è Premi literari 7 Lletres

La passada nit es va lliurar el 8è  Premi literari 7 Lletres. El reconeixement de la figura i obra de Manuel de Pedrolo constitueixen els motius principals de la iniciativa “7 Lletres. El premi literari i més coses”. El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es va comprometre davant els organitzadors del certament i la filla de l’autor, Adelais de Pedrolo, la col·laboració en la  commemoració l’any vinent 2014 del 40è aniversari de la publicació del Mecanoscrit i del centenari de l’autor, que s’esdevindrà el 2018.

El guardonat en aquesta edició del 7 Lletres ha estat l'escriptor alacantí, LEANDRE IBORRA POLO per l'obra "Les mars perdudes", un recull de set relats que rememoren els ambients pescadors de fa cent anys de la població del Campello, propera a Alacant, i sobre l’actualitat de la població immigrada arribada d’altres continents.

 

 

 

 

El lliurament del premi té lloc el dissabte més proper al 7 de juliol. Enguany, la festa literària s’ha esdevingut en el marc del Castell  de Concabella (Els Plans  de  Sió), Palau senyorial del segle XI, actual Centre d’Interpretació dels Castells de la Segarra i del Centre d'estudis dels Secans; i futura seu del Memorial Democràtic i de la Sala Manuel de Pedrolo que acollirà una exposició permament sobre l'autor segarrenc i espai per a tallers i activitats didàctiques. 

 

 

Més de 200 persones s'aplegaren en la Sala d'Actes d'aquest equipament monumental i històric. La Nit Literària ha transcorregut en un ambient altament reivindicatiu des del punt de vista nacional, en què s'ha reivindicat la influència i l'obra pedroliana, tot amb un  to molt d'acord amb el compromís social i per les llibertats de l'escriptor independentista. Sens dubte, la participació del cantautor de Sant Pere de Riudebitlles, Cesk  Freixas, va ajudar a  elevar el to  de la nit festiva.

 

 

El Guanyador:  LEANDRE IBORRA per "Les  mars  perdudes".  El jurat va donar a  conèixer el seu veredicte, resultant ser el guardonat Leandre Ibora  Polo, alacantí, per la seva obra “Les mars perdudes”. L’obra rememora els ambients pescadors de fa cent anys de la població del Campello, propera a Alacant, i sobre l’actualitat de la població immigrada arribada d’altres continents.

Leandre Iborra Polo viu a Mutxamel (Alacant), treballa a l'ensenyament primari, té 60 anys i ha publicat entre d'altres, el recull de contes "Castells" i obres centrades en la cultura popular,com llegendes alacantines del 1994 o contes màgics de l'Aitana, de 1999.

Una cinquantena d’obres s’han presentat al certamen. El Jurat estava compost per 5 membres: els escriptors Miquel de Palol, Cèlia Sànchez-Mústich i Xavier Vidal, guanyadors de les edicions del 7 Lletres  per les seves obres  “El lleó de Böcklin i més contes” (2006), “No i Sí!” (2008) i “Els elefants interiors” (2011). Ramón Badia, editor i Eloi Planas, professor de secundària, que fa de secretari amb veu i vot, tanquen el Jurat. El jurat ha  valorat de Les mars perdudes  l' ambientació al món mariner del País Valencià així com en un parell de contes el mostrar amb encert la problemàtica de la immigració. Pel que fa al llenguatge l'obra destaca per la seva elaboració i l'ús de vocabulari d'alt nivell.

 

 

Intervencions: En el decurs de  la vetllada literària es va  comptar amb les intervencions  del Conseller de cultura, Ferran Mascarell que va destacar la influència de l’obra pedroliana en 1 ó 2 generacions de catalans dels anys 60 i 70. Així va remarcar "la necessitat de recuperar aquesta influència i continuïtat d’ una obra exemplar, tornar a l’actualitat a Pedrolo ara que és el moment idoni per assolir-ho". En aquest sentit, el conseller Mascarell ha agraït l’esforç dels organitzadors del certamen 7 Lletres i ha compromès el seu Govern el la commemoració dels 40 anys del Mecanoscrit, l’any 2014 i en la necessitat d’impulsar “com es mereix” un centenari el 2018 que ajudi a col·locar l’obra pedroliana en el lloc que té en les nostres Lletres. També han intervingut el president del Consell Comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles, el Paer en cap de Cervera i president del CMC, Ramon Royes i la diputada Josefina Bernades de la diputació de Lleida. A més de la Presidenta de la Fundació Pedrolo i filla de Manuel de Pedrolo, Adelais de Pedrolo que ha fet bandera del paper transgressor contra el sistema del seu pare.  Adealis va recordar el projecte de realitzacio d'un documental sobre la trajectòria literària i vital de Manuel de  Pedrolo que amb la col·laboració de Zeba Produccions  i d'una campanya de micromecenatge pot veure la llum l'any vinent.

 

 

Concert de Cesk Freixas i  performance d'Albert Trilla: La Festa la va obrir un concert del cantautor Cesk Freixas, que va dedicar el seu darrer àlbum “Tocats pel foc” a l’autor de l’Aranyó. Cesk Freixas no va defraudar a un públic entregat a les seves cançons i que el va encendre en més d'una ocasió  defensant el llegat de Pedrolo  com  a treballador de  la Cultura compromés amb  la llibertat dela  terra i peqrè aquesta esdevingui més justa i solidària,  la causa dels oprimits i dels de baix. El pintor osonenc Albert  Trilla va acompanyar al cantautor en una performance pictòrica  al·legòria de l'escriptor  homenatjat..

 

 

 

En el municipi dels Plans de Sió (Segarra) es troba el llogarret de L’Aranyó, que va veure néixer un 1 d’abril de 1918 a l’escriptor Manuel de Pedrolo. Aquest any serà al Castell de Concabella, enmig d’un marc incomparable tant des del punt de vista històric, com monumental i paisatgístic, on tindrà lloc la Festa literària que homenatjarà a Pedrolo. Durant les set setmanes anteriors, la comarca ha estat l’escenari  de diverses activitats literàries i culturals: exposicions, itineraris i rutes literàries, recitals, taules rodones, presentacions de llibres, concerts, debats, cultura popular, jocs interactius,...han implicat el teixit associatiu i educatiu de la comarca.

 

Al Castell de Concabella hi ha en marxa el projecte d’instal·lar-hi un espai didàctic  i exposició permanent - la Sala Manuel de Pedrolo/Espai Calvet9- dedicat a la divulgació i promoció de la seva obra literària.  Al Castell ja s'hi troba el Centre d'Interpretació dels Castells de la Segarra, així com  el  Centre d'estudis dels Secans i futura seu del Memorial Democràtic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografia:  El conseller de Cultura, Ferran Mascarell enmig d'Adelais de Pedrolo i el guardonat Leandre Iborra.



http://www.7lletres.org

Tornar a la pàgina inicial Veure altres notícies