fundaci�

Narrador, dramaturg, poeta i assagista, Manuel de Pedrolo és, ben segur, una de les personalitats més significatives de la literatura catalana de la segona meitat de segle XX. Ho és pel gruix de la seva producció, per l’esforç d’indagació estètica que hi esmerçà i per i per la diversitat de tècniques, gèneres i estils que conreà tot al llarg de la seva vida.

Aquesta mostra, mitjançant el grafisme del retrat i la caricatura, vol ressaltar aquest fet: polièdric. I, com ens trobem davant d’un escriptor prolífic, divers, i paradoxalment més debatut que estudiat, la mostra que avui presentem vol donar a conèixer l’autor mitjançant aquest vessant visual. Més encara quan Pedrolo ha estat un dels autors predilectes del públic català que atansar-se a través d’una obra gràfica que resulta còmoda pel visitant.

La proposta ens sembla, a més, força original, perquè no coneixem una mostra com la que proposem.

La proposta no és pas una exposició de tesis sinó de creació. Així ens aventurem en un món visual sense estudiar-lo però assenyalant les fonts. Això és que datem i localitzem totes les caricatures i retrats que figuren en la mostra: una trentena. Les fonts arranquen l’any 1951 fins el 2000 i n’hem localitzat a El Periódico, Ressò (la primera revista en català de la postguerra), La Vanguardia, Avui, El Món, El Temps, Serra d’Or, Alcalá (Madrid), Diari de Barcelona, Tele/Exprés, Àncora, ABC....

Una vintena de les caricatures aniran impreses en format figura (40 x 50), i la resta en vinils o “canvas” (tela com la que utilitzen els pintors). Algunes a gran format, gegants... La maj`roa dels originals són en B/N però algunes les pintem nosaltres....

Destaca, també, allò que anomenem “columna d’edats”: una columna de vidre de tres cares on hi col·locarem diverses caricatures de Pedrolo i on els visitants podran enmirallar-se i, ser Pedrolos per una estona.

També hi posarem un text autoreferencial de Pedrolo al terra de la sala.

El tractament infogràfic, l’estem realitzant com un joc: a vegades tirem cap l’estil més Pop d’un Andy Warhol i, a vegades, més clàssics, com un Vermeer. És un treball que gràcies a la complicitat del Museu de Cervera estem realitzant com un “work in progress” que esperem no defraudarà al visitant. Altrament, pesem que és una exposició oberta a tot tipus de públic.

L’exposició consta de 20 quadres de diferent format, 1 plòter amb caricatura, 1 silueta de cartró ploma, 1 cortina amb caricatura i una caricatura feta amb peces 3D.

S’ha editat un catàleg de la mostra.


Descarregar PDF

Recull gràfic

foto 1 foto 2 foto 3 foto 4