fundaci�

- - França i Àustria signen a Rastadt, Alemanya, un conveni de pau que complementa el d'Utrech de l'any anterior.  El tractat va representar un menspreu absolut envers el cas dels catalans.


1640 - El comte duc d'Olivares proclama la seva política: "El primer negocio, y el mayor, es allanar a Catalunya"


1714 - - A partir d'aquesta data, s'aplicarà la pena de mort a tots els catalans antiborbònics que intentin abandonar el    Principat després de l'11 de setembre.


1772 - Reial Cèdula de Carles III que prohibeix l’ ús del català en els llibres de comptabilitat.


1801 - El ministre godoy instrueix una normativa per al món de l'escena en què quedarà prohibit representar obres de teatre en català.


1837 - Un edicte estableix que el castellà rebi absolut tracte de preferència a les Balears, i el català hi sigui arraconat i perseguit.


1857 - Entra en vigor la llei d'instrucció pública de Claudio Moyano, que preveu la marginació total del català a l'ensenyament


1867 - Una reial ordre del cap del govern espanyol Ramon María Narvàez prohibeix les representacions teatrals en llengua catalana.


1867 - Una reial ordre del cap del govern espanyol Ramón María Narváez prohibeix la representació d'obres teatrals en català.


1897 - Clausurat pel govern espanyol el diari La Renaixensa per una línia massa catalanista


1902 - Un decret ministerial prohibeix l’ ús del català en l’ ensenyament i en l’ educació.


1916 - La Real Academia Española elabora un document en què es denuncienels avenços del català i el "perill" que corre el castellà.


1923 - Un reial decret prohibeix el separatisme a l’ Estat Espanyol.


1923 - un decret del dictador Primo de Rivera prohibeix l'ús públic del català i de la senyera 


1924 - Un decret del dictador Primo de Rivera estableix que serà suspès qualsevol mestre d’ escola que utilitzi llibres en català.


1924 - El dictador Primo de Rivera designa reconegudes figures de l'anticatalanisme com a diputats provincials de Catalunya


1924 - -Un decret del dictador Primo de Rivera prohibeix l'ús del català en la redacció dels prospectes farmacèutics.


1925 - Un decret del dictador Miguel Primo de Rivera estableix la suspensió de qualsevol mestre d'escola que faci servir llibres en català.


1925 - El govern de Primo de Rivera ordena la dissolució de la Mancomunitat de Catalunya


1926 - Per ordre del govern és destituïda la junta del Col·legi d’ Advocats de Barcelona pel fet de publicar una llista en català.


1935 - El govern espanyol suspèn l’ Estatut d’ Autonomia de Catalunya pels fets del 6 d’ octubre.


1938 - El general Franco deroga a Burgos l’ Estatut d’ Autonomia de Catalunya amb un decret llei.


1939 -

Les autoritats franquistes suprimeixen la Universitat Autònoma de Barcelona.Els franquistes ocupen Lleida i instal·len aquest rètol: Si eres patriota, habla en espanyol.Les autoritats franquistes prohibeixen la denominació 'Palau de la Música Catalana'. Una nota de la Inspecció d'Educció de Barcelona recorda als mestres la prohibició d'utilitzar el català a clase.


1940 - El govern del general Franco prohibeix que les pel·lícules puguin ser dialogades en català. Les autoritats franquistes retiren tots els llibres en català de la biblioteca M. Vayreda d’Olot.


1941 - - El règim franquista prohibeix totes les Federacions esportives no espanyoles.


1941 - - El BOE publica una reglamentació que prohibix que el català pugui ser utilitzat com a llengua telegràfica.


1948 - Denegat a Marià Manent el permís per publicar El llibre de la selva, de Rudyard Kiping, en català


1950 - La policia interromp una conferència de Francesc de Borja Moll al Teatre Capsa de Barcelona perquè era pronunciada en català.


1951 - Lles autoritats franquistes supimeixen la Universitat Autònoma de Barcelona


1959 - El director de La Vanguardia, Luis de Galinsoga diu de nosaltres: "Todos los catalanes son una mierda" indignat perquè l'homilia d'una missa en una esglèsia de Barcelona és en català


1994 - La ederació Catalana de Rugbi fa un primer intent d'ingressar a la FIRA previ pacte amb el seu president. El govern espanyol ho descobreix i ho impedeix.


2006 - - La federació espanyola de rugbi interposa a París una demanda contra la Federació Catalana reclamant danys morals.


2007 - Una jutgessa de Barcelona obliga un testimoni a declarar en castellà. El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el màxim òrgan de control i disciplina dels jutges i teòricament independent del poder polític va donar-hi carpetada. (El punt 11.10.2007).


2008 -

Placatge al Rugbi català. 1922: es funda la Federació Catalana de Rugbi. 1934: la Federació funda a París amb 12 Federacions més la Federació Internacional.1941: el règim franquista prohibeix totes les federacions esportives no espanyoles. 1981: la Generalitat aconsegueix les competències d'esports. Torna a aparèixer la Federació de Rugbi. 1994: La federació Catalana fa un primer intent d'ingressar a la FIRA previ pacte amb el seu president. El govern espanyol ho descobreix, s'hi interposa i ho impedeix. 1998: el Secretari General de l'esport , Pere Sust, torna a comentar la possibilitat que la Federació de Rugbi sigui independent. 2005: Xavier Albert Canal és escollit president de la Federació. 2006: Canal presenta un procediment d'urgència al Tribunal de Gran Instància de París per aconseguir la readmisió. Es declara incompetent i l catalana presenta una demanda per via normal. La federació espanyola de Rugbi presenta una demanda contra la Federació Catalana reclamant danys morals. 2008: El jutge francès denega la petició de la catalana de readmisió a la FIRA.


2010 - 25 de març . Multa de 180 euros per a la dona que va negar-se a parlar en castellà a la Guàrdia Civil espanyola. Els agents sostenen que els va dir 'franquistes' · El jutge la condemna per una falta lleu de respecte a l'autoritat