fundaci�
08-07-2012
img noticia

El lleidatà Carles Hac Mor guanya la setena edició del 7 Lletres

 

 

El poeta, novel·lista, assagista, videocreador i guionista lleidatà  Carles Hac Mor va resultar guanyador de la edició d'enguany del Premi Literari 7 Lletres, que des del 2006  homenatja a l'escriptor català universal i segarrenc Manuel de Pedrolo. La expectació creada entorn el premi de la 7a edició era gran quan el secretari del Jurat, Eloi Planes, accedia a l'escenari per revelar el nom i identitat del guanyador. La línia i paraula transgressora de l'escripor Hac Mor sorprengueren gratament al nombrós públic (unes 150 persones) de la Nit literària celebrada enguany en el marc del Paranimf de la Universitat de Cervera que s'omplí de gom a gom.

Sota el títiol de "No eixuguis els plats" l'obra guardonada consta d'un recull de set contes o relats curts  en els que el personatge i l'autor es debaten de manera el·líptica entre  literatura i  realitat tot un seguit de concurrències  en les que el número 7  es troba en el substrat de totes les narracions. I es que el mateix autor va reconèixer el 7 com un número màgic, cabalístic d'una importància cultural cabdal que ho impregna tot.   Carles Hac Mor va arrencar del públic una amplia acceptació amb el seu discurs enginyós en que no va mancar el to sarcàstic, àcid i un pèl descregut.

 

Carles Hac Mor, nom artístic de Carles Hernández Mor,  (Lleida, 1940) és un prolífic escriptor que ha conreat gèneres d'invenció personal, com ara l'escalaborn, la paraparèmia i l'hiposeptimí. Als anys 70 practicà l'art conceptual amb el Grup de Treball. Durant els anys setanta i vuitanta cofundà les revistes d'art i poesia Tecstual, Ampit i L'avioneta, i n'impulsà d'altres. Ha col·laborat en realitzacions cinematogràfiques i en nombroses revistes, com també als diaris El País i El Diario de Barcelona. Ha obtingut el Premi Espais a la Crítica d'Art  1988 i el Premi Joan Fuster d 'Assaig de 1998, ha escrit centenars de textos per a catàlegs d'exposicions i practica "l'acció artística" (happening o performance).

 

 La vesprada de l'acte de lliurament del "Premi Literari 7 Lletres, el premi literari i més coses" va començar  amb una representació a càrrec de la Companyia Abelló. Una adaptació de fragments seleccionats de la correspondència epistolar entre Maurici Serrahima i Manuel de Pedrolo, que enguany ha estat recollida en un volum a càrrec de Josep Poca Gayà i publicada per Pagès editors en el llibre "Critica literària i debat religiós. Epistolari". Un exemplar del qual varen rebre tots els assistents. Seguiren els parlaments de les entitats i institucions organitzadores del certamen com  Ramon Royes, Paer en cap de Cervera  en qualitat de President del Centre Municipal de Cultura de la capital segarrenca; Adrià Marquilles, president del Consell Comarcal de La Segarra i Adelais de Pedrolo, filla de l'escriptor Manuel de Pedrolo i presidenta de la Fundació que custòdia la memòria del seu pare i la qual va fer una encesa defensa del "la veu i pensament" de Manuel de Pedrolo en favor de la nostra llengua, la unitat dels Països Catalans  i les  llibertats nacionals, avui tant amenaçades i agredides, que va comptar amb una adhesió entusiasta d'un entregat públic. També va dirigir-se a la concurrència  la Vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida i alcaldessa de Tàrrega, Rosa Ma Perelló.

 La Nit fou conduïda de manera magistral per l'actor segarrenc Jaume Carbonell, alhora actual director del Centre Municipal de Cultura de Cervera.

 

 Finalment, els assistents de la Nit literària pogueren fer uns tastets de productes  de la  Segarra, amb preferència dels productes ecològics i de proximitat.

 

Tots els parlaments fèren esment de la consolidació del Premi Literari 7 Lletres, que ja ha assolit 7 edicions consecutives i és un dels més ben dotats de les terres de Ponent amb 7000 euros més l'edició de l'obra guanyadora; així com de la qualitat de les obres guardonades, edició rere edició, i de la necessitat de donar una major empenta i projecció al Premi, fent de la ciutat de Cervera i La Segarra el merescut referent cultural que ja són i hauràn  de potenciar encara més  en el futur.

 

 

 

Fotografia.  D'esquerra a dreta: Adrià Marquilles, president Consell Comarcal Segarra; Rosa Ma Perelló, vicepresidenta 2a Diputació de Lleida; Adelais de Pedrolo, presidenta Fundació Manuel de Pedrolo; el guardonat Carles Hac Mor; Lluís Pagès, director de Pagès editors; Jordi Pujol, empresari i un dels principals patrocinadors; Ramon Royes, paer en Cap i president Centre Municipal de Cultura de Cervera i Eloi Planes, secretari del Jurat del Premi 7 Lletres.http://www.7lletres.org

Tornar a la pàgina inicial Veure altres notícies