fundaci�
20-06-2013
img noticia

Un documental sobre la vida i obra de Pedrolo cerca mecenatge

L’any que ve, el 2014, farà quaranta anys que es va publicar una de les obres més llegides de la literatura catalana: El mecanoscrit del segon origen. L’autor és Manuel de Pedrolo, l’autor més prolífic de la literatura catalana del segle XX i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes del 1979.

 Però malgrat tots aquests condicionants Manuel de Pedrolo és un dels autors menys estudiats, menystinguts i mediàtica i políticament silenciats per institucions, universitats i mitjans de comunicació.

 Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit  pretén fer un repàs de la vida, l’obra i el posicionament crític i polític expressat a través dels articles i cròniques als diaris. Però sobretot, amb aquest documental, volem trobar les respostes del perquè d’aquest oblit.

 El documental pretén fer un repàs de la seva vida, literària i vital, que ens pugui donar la resposta a l'ostracisme que viu, encara avui, la seva figura. Per què s'ha silenciat la seva memòria? Ha estat per qüestions polítiques que el seu llegat literari sigui pràcticament desconegut a dia d'avui?

 

COM HO FAREM

Qui millor per parlar de Manuel de Pedrolo que els seus amics, la gent que el va conèixer, els seus col·legues escriptors, estudiants del seu llegat, actors que han representat les seves obres de teatre, familiars...

Tots ells ens parlaran d’en Manuel de Pedrolo, de com era, què feia, per què ho feia i com pensava. Amb tots aquests elements, intentarem trobar les respostes al leitmotiv del documental: Per què s'ha silenciat, fins a dia d'avui, la figura de Manuel de Pedrolo.

 

QUI FARÀ EL DOCUMENTAL?

Manuel de Pedrolo, un ésser estrany i molest és el resultat conjunt del treball de la Fundació Manuel de Pedrolo i de Zeba Produccions.

Des de la Fundació Manuel de Pedrolo pretenem recuperar la seva obra i també reivindicar la seva figura, la veu que va ser crítica amb persones i institucions i que, amb una clara voluntat de servei als Països Catalans, va acostar diferents gèneres com la novel·la negra, la novel·la de ciència ficció i el teatre de l’absurd, entre d'altres.Zeba Produccions és una productora audiovisual que sempre ha treballat en clau de País, amb la clara voluntat de donar a conèixer la història, la cultura o la situació social de Catalunya i els Països Catalans. Són autors i/o realitzadors, dels documentals Terra Lliure, punt final; La Crida, història d’una resposta; El General Moragues, l’heroi oblidat; Sardana, dansa nacional de Catalunya?; Són bojos, aquests catalans!?; o L’operació Garzón contra l’independentisme català, entre d' altres.

També han realitzat el DVD Sempremés dels Brams, diversos reportatges sobre la Guerra Civil a Olot, Ripoll o La Vall de Bianya, el programa per la xarxa de televisions locals Endansa entre molts altres projectes. Actualment estem preparant un documental sobre la gira Benviguts al llarg viatge del grup musical Txarango.

A més, a més, per tirar endavant el projecte, comptem amb la col·laboració del portal de l’esquerra independentista, Llibertat.cat, i també del cantautor Cesk Freixas, els quals ens ajuden a difondre i a fer possible el projecte per tal de mantenir viu el record de l’obra i els ideals de Manuel de Pedrolo.

 

PER QUÈ UN VERKAMI?

Perquè valorem molt positivament el micro mecenatge com a forma de finançament d’un producte, aportant sempre una bona contraprestació que hi vagi amb concordança.

Fins avui des de Zeba Produccions han finançat, gràcies a més de 500 mecenes, dos documentals: el primer, L’Operació Garzón contra l’independentisme català ens va permetre fer arribar aquesta història a no només a tots els mecenes que hi van col·laborar sinó a bona part dels habitants del País, gràcies a les desenes de presentacions que s’estan fent a tots els Països Catalans. El segon projecte, Són bojos, aquests catalans?!, una roadmovie en clau d’humor per conèixer la situació de la llengua a una part del país, s'ha estrenat recentment i l'èxit aconseguit (amb presentacions a tot el territori català i també a Alemanya) ens ha portat a treballar en una segona part per anar a la resta dels Països Catalans.

 

Les dues experiències ens demostren que el micro-mecenatge és una eina per arribar al públic objectiu, per buscar sinergies que vagin més enllà de la simple visualització d’un documental.

 

En aquest cas ens agradaria poder dur a terme el documental i comptar amb la participació dels mecenes, que puguin gaudir abans que ningú del resultat final amb una presentació a la Segarra i poder fer conjuntament una ruta Pedroliana, entre altres recompenses.

 

COM I EN QUÈ INVERTIREM ELS DINERS

El pressupost per fer aquest documental està comptabilitzat en 25.000 euros. D’aquesta quantitat 12.000 euros són els que volem aconseguir a través del micromecenatge i els 13.000 restants provindran d’empreses i institucions.

 

Aquests 12.000 euros inclouen, a part de sufragar les despeses que ens suposen les contraprestacions per tots els mecenes, una part de la realització del documental:

Recerca de documentació, estudis i qualsevol element necessari per elaborar el guió.Assessorament externTreball en equip amb totes les parts implicades. Gravació del documental, amb lloguer d’equipament si es dóna el cas.Refer el guió i edició del vídeo.

QUAN HO FAREM?

Tant punt aconseguim el finançament necessari ens posarem a treballar en la recerca de documentació. A partir d’aquí, les coses poden anar més o menys lentes, en funció del que anem trobat i les dificultats típiques que sorgeixen en tot rodatge.

 

De tota manera el nostre termini és que amb un any (coincidint amb l’aniversari de la publicació del Mecanoscrit) podrem tenir el documental fet, a punt per estrenar i enviar-lo juntament amb la resta de contraprestacions, que les pots consultar al web del projecte (veure enllaç).També el portal Llibertat.cat anirà publicant informacions.

 

Ja podeu accedir a la pàgina de Verkami i fer la vostra aportació. Teniu 40 dies a partir del 20 de juny. IMPLIQUEU-VOS, COL·LABOREU I FEU POSSIBLE EL DOCUMENTAL. DIFONEU-LO ENTRE ELS VOSTRES CONTACTES, PER LA XARXA. I MOLTES GRÀCIES!http://www.verkami.com/manueldepedrolo

Tornar a la pàgina inicial Veure altres notícies